Невидимата заплаха за зъбите - коя е и как да се справим с нея?

Невидимата заплаха за зъбите - коя е и как да се справим с нея?

Невидима за окото, но съвсем достъпна за четката за зъби.

Зъбната плака покрива зъбите ни почти през цялото денонощие. Тя започва да се формира от 4 до 12 часа след измиване на зъбите. Естествено, ако те не са измити добре, този период е по-кратък. Именно заради тази нейна специфика, зъболекарите толкова упорито напомнят колко е важна оралната хигиена поне два пъти на ден.

Зъбната плака по своята същност представлява много тънък слой, който се образува по повърхността на зъбите и става идеален „нов дом” за стотици микроорганизми: епителни клетки, сиалозахариди, слюнка и др. Когато киселинността в устната кухина е в нормални граници, тези микроорганизми са аеробни, но когато тя се увеличи и кислородът намелее, те се превръщат в анаеробни и патогенни по своята същност. Натрупването им води постепенно и до удебеляване на самата плака.

Когато проблемът стане видим... това е ясен сигнал, че натрупването на плака е в следващ стадий. Бактериите, които присъстват в нея, създават още по-киселинна среда, която постепенно започва да разрушава емайла на зъбите, като може да засегне и венците. Цветът на плаката започва да става жълт, а успоредно с това се появява и лош дъх в устата.

Когато зъбната плака се втвърди... това е следващият етап, при който към натрупалата се плака се добавят остатъци от храна, мъртви клетки от лигавицата на устата, калциеви соли от слюнката и се минерализира т.е. образува се зъбен камък. Той се среща обикновено в задната част на резците и външната страна на кътниците, където най-често храната има допир със зъбите по време на дъвчене.

Как да разберем, че има проблем? Тъй като зъбната плака е невидима в първите стадии на своето развитие, може да се разчита на помощта на стоматолог, който със специални таблетки наречени таблетки за оцветяване на зъбна плака, може да я оцвети и да види дали има участъци, където тя се е натрупала прекомерно.

Как да избегнем появата на този проблем? Естествено, никой не иска да посещава често стоматолога или да чака да се появи жълт цвят по зъбите или лош дъх, за да разбере, че се е натрупала нежелана плака. Затова като начало всеки може да промени някои свои ежедневни навици, за някои от които дори не подозира, че са свързани с образуването на този неприятен налеп по зъбите.

Това е например консумирането на по-твърди плодове и зеленчуци (моркови, ябълки и т.н.). Търкайки се механично в зъбите и венците, те премахват по съвсем естествен начин натрупаните микроорганизми. Друг навик, вреден обаче, трябва да бъде намален, колкото е възможно - употребата на сладки изделия. Обикновено си спомняме съветите на стоматолозите, че те водят до образуването на кариес, но не само... Микроорганизмите в зъбната плака превръщат захарите в киселини, а те на свой ред допълнително атакуват емайла.

Към тези правила трябва да добавим и някои редовни и своевременни мерки, които могат да предотвратят появата на плака. Ето най-важните от тях:

• Трябва да мием зъбите си поне два пъти на ден;

• Специално внимание трябва да се обърне на линията между венеца и зъбите, защото там се натрупва най-много плака.

• Трябва да сменяме често четката си за зъби, за да не вкарваме с нея допълнително вредни микроорганизми и бактерии в устата - поне на 3 месеца и всеки път след настинка.

• Желателно е да използваме конец за зъби и интердентална четка за почистване на пространствата между зъбите, защото там се събира 40% от плаката на зъбите;

• Добър навик е да използваме вода за уста, която убива вредните микроорганизми в труднодостъпните места - между зъбите, на бузите и езика.

• Пастата за зъби трябва да съдържа флуорид, за да може да защитава емайла киселинна ерозия;

Всички тези „помощници” в борбата с нежеланата зъбна плака можем да открием в Edrogeria. Избираме лесно, поръчваме удобно и съвсем скоро невидимият нежелан гост по зъбите ни ще остане в миналото!