Мийте си правилно зъбите, за да ходите по-рядко на зъболекар

Мийте си правилно зъбите, за да ходите по-рядко на зъболекар

Да, вярно е - ако знаете как точно да си миете зъбите, може да предотвратите много евентуални проблеми, които биха Ви завели директно пред зъболекарския кабинет. Правилата са лесни, но спазвате ли ги всички?

Подходяща твърдост: изберете четка, подходяща за Вас - ако нямате проблеми със зъбите, може да се миете със средно твърда четка, но ако имате чувствителни венци, е по-добре да изберете мека или да ги редувате.

Правилна позиция: дръжте четката под ъгъл 45 градуса, за да може върховете да достигнат до венеца, където се събира най-много плака.

Времетраене: търкайте между 2 и 3 минути - не по-малко, защото няма да премахнете плаката, но не и повече, за да не увеличите риска от нараняване на венците. Средно това предполага да миете всяка зона отпред, отстрани и отдолу, отляво и отдясно около 15 секунди.

Честота: мийте зъбите по възможност след всяко ядене, защото бактериите, които развалят емайла на зъба, не чакат да “атакуват” само сутрин и вечер, когато обичайно имате навик да посягате към четката и пастата - те са в устата винаги след като в нея е имало храна. Освен това може да изградите полезен навик да миете зъбите и след консумация на кафе или вино, които потъмняват емайла, а това не се отразява добре на усмивката Ви.

Изключения: винаги има изключения от общото правило и е добре да сте запознати с тях. В повечето случаи зъбите се мият след хранене, но има някои ситуации, в които е добре да направите това предварително, а именно, когато консумирате плодове или плодов сок. Те са киселинни и имат свойството да омекотяват емайла, който може да се увреди, ако след това извършите натиск върху него с четка (особено, ако е твърда).

Помощни средства: сутрин, когато бързате, и през деня, може да миете зъбите си само с четка, но вечер е хубаво да отделите повече време, да ползвате конец и интердентална четка за зъби, за да почистите труднодостъпните места и да премахнете остатъците от храна от пространствата между зъбите, както и вода за уста след това. Изберете вода за уста с флуор, без алкохол и се жабуркайте с нея 30 секунди. Също така вечер може да бъдете по-прецизни и да използвате електрическа четка, която почиства детайлно всеки зъб, като бъдете внимателни с венците и внимавате да не ги нараните. Има и специални четки за почистване на език, а и някои четки за зъби разполагат с подобни приставки. Използвайте ги, за да премахнете бактериите по езика, които имат голяма вина за образуването на лош дъх.

Подмяна: Никога не ползвайте четката за зъби повече от три месеца. Да, тя може да изглежда като нова и да не е захабена, но в нея се акумулират стотици бактерии, които не виждате, и които допълнително атакуват емайла на зъбите, когато влязат в контакт с него.

Алтернатива: има случаи, когато нямате четка и паста за зъби наблизо, но искате да предпазите зъбите си от поява на кариес. В такива моменти е добре да намалите киселинността в устата и да стимулирате произвеждането на слюнка, която също предпазва зъбите като дъвчете дъвка без захар и пиете повече вода.

Подходящи консумативи: както стана ясно, оралната хигиена не включва само пастата и четката за зъби. Тя е преди всичко добър навик, но и избор на добър продукт. В онлайн магазина Edrogeria може да откриете всичко необходимо, което да отложи посещението на стоматологичния кабинет. Купувайки подходящите продукти, си купувате спокойствие, че сте направили нещо добро за здравето си!